90 éve, 1929-benindult a vízilabda sport Kecskeméten a KAC-ban az első mérkőzésekkel, azóta többször változtak a szervezeti keretek. Jelenleg a felnőtt korosztály aKecskeméti Vízilabda Egyesületben játszik, amelynek elnöke Nagy Róbert.

-Hogyan is indult az egyesület? – kérdeztük Nagy Róbertet.

-Évtizedek gyakorlatát megváltoztatva, városunkban a Kecskeméti Sportiskola (KESI) 2008-as megalapításával szétválasztásra került az utánpótlás korosztály a felnőttektől.Emiatt a felnőtt csapatot új egyesületbe kellett kihoznunk. A Kecskeméti Vízilabda Egyesület 2014-ben került bejegyzésre, tavaly ünnepeltük 5 éves fennállásunkat. Egyesületünkben egyetlen felnőtt csapattalálható, amely az OBII-ben szerepel.

A jogi játtér megteremtését követően nagy előrelépés volt, hogy 2017-től kezdődően TAO sportfejlesztési pályázatonsikerült támogatást elnyernünk. Sajnos, mivel csak felnőtt csapattal rendelkező klub vagyunk, néhány tétel esetében ki vagyunk zárva a támogatási körből, pl. utánpótlás nevelés, uszodabérleti díj, utazás, edzőtábor, étkezés, stb. Mindössze edzői bérre, felszerelésreés versenyeztetésre van lehetőségünk támogatást gyűjteni, a mérkőzésekre saját autókkal kell utaznunk, mert buszt nem engedélyeztek egyesületünknek. Az utánpótlás nevelésre fordítható TAO támogatás minden érintett klubban az egyik legnagyobb bevételi forrás, hiszen akár 900 ezer forintot is lehet egy-egy utánpótlás korú játékos után támogatásként kapni, és erre sincs lehetőségünk.

Ami az eredményeinket illeti, első évünkben a Budapest szenior bajnokságban indultunk, ahol az 5. helyezést értük el. Ezt követően az OB II-es bajnokságba neveztünk, és azóta is itt játszunk. Javuló tendenciát mutatunk, 2018-ban 21., 2019-ben a 17. helyen végeztünk. Az idei bajnokságban egy meccsünk van hátra a csoportkörből, és ha sikerül győznünk, akkor a 9.-12. helyért játszhatunk, ami már komolyabb előrelépés lenne.

-Milyen volt a tavalyi évük?

-A tavalyi évben sikerült az eredményességünkön javítanunk, és helyezésben előrelépnünk, szinténkomoly eredmény, hogy az szja 1%-osfelajánlással érintett kedvezményezettek listájára felkerültünk, de a legnagyobb sikerünknek azt tartom, hogy bővült a létszámunk, ráadásul fiatalabb játékosokkal. Azt azért el kell mondanom, hogy csapatunk döntő többsége 40-50 éves, a legfiatalabb játékosunk 30 éves. Folyamatosan időszerű lenne a fiatalítás, azonban ennek adminisztratív akadálya is van, ugyanis az utánpótlástól való függetlenségünkgyakorlatilag a fejlődésünk gátja is egyben. Sajnos az országban Kecskemét az egyedüli város, ahol szervezetileg külön van választva az utánpótlás és a felnőtt korosztály, és nincs OB I-es vagy OB I/B-s felnőtt csapat. Ezért nem tudjuk megoldani Kecskeméten a helyiutánpótlásbeépítését csapatunkba, azaz hogy a KESI-ben nevelt utánpótlás korú játékosok párhuzamosan nálunk, felnőtt korosztályban is játszhassanak fejlődésük érdekében, mert ez az ideális gyakorlat ebben a sportágban. Ez azt eredményezi, hogy atehetségesebb ifjúsági – sőt már serdülőkorú játékosokat is – elsősorban budapesti csapatok viszik el játszani, és már a KESI-ben sem tudnak teljes létszámú ifjúsági csapatot kiállítani, felnőtt korosztályban pedig még nehezebb egyesületünkben egy ütőképes kecskeméti fiatal játékosokból álló csapatot összehozni. A Magyar Vízilabda Szövetségnél többször kértük a KESI-vel közösen a versenyszabályzat módosítását, egyedi kérelmet is nyújtottunk be, de mindig elutasítottak.

– Belátható időn belül milyen céljaik vannak?

-Alapvető célunka fiatalítás, egy kecskemétiekből álló csapattal azOBII-ből feljebb jutni, amire már volt példa a 80-as évek második felében, amikor kizárólag kecskeméti játékosokkal az OB I/B-ből OB I-be jutottunk. Többen a jelenlegi csapatunkból már akkor is játszottunk, de ma már jóval nehezebb napi két mérkőzést lejátszani, ráadásul kevesebb cserejátékossal, mint huszonéves ellenfeleink komplett csapattal, bár azért a harminc éveskecskeméti játékosok, akik tavaly érkeztek a csapathoz, lendítettek eredményeinken. Az utóbbi időben történt előrelépésünkegyenes arányban van azzal, hogy minél fiatalabb játékosok jönnek játszani. Januárbankét 19 éves kecskeméti játékost tudunk igazolni. Az egymáshoz közeli korosztályok azért vonzzák egymást, remélem, hogy folytatódni fog ez a tendencia, tovább fiatalodik, bővül csapatunk, és komolyabb reményeket fűzhetünk az eredményességünk javulásához. Kellő létszámú fiatal érkezésével az öregfiúk külön csapattal tudnának indulni a bajnokságban, feljutási célok nélkül.

– Az utazás megoldandó kérdés. Tervek között szerepelne egy kisbusz…

– Egy busz elengedhetetlen, de a TAO pályázatunk erre irányuló részét elutasították, mivel nincs utánpótláscsapatunk. Sajnos ez egy ördögi kör. OBI-es csapatoknak lehet fiók csapatuk az OBI/B-ben, vagy pedig azonos egyesületben van az utánpótlás és a felnőtt korosztály. Nekünk fiatal játékosok kellenének, hogy följussunk először OB I/B-be, viszont fiatalokat nem igazolhatunk, csak ha kiöregedtek az utánpótlás korosztályból. Saját utánpótlás csapatot pedig nem indíthatunk, mivel Kecskeméten a KESI az utánpótlás egyesület, nekik nem fogunk konkurenciát teremteni.

– Mire a legbüszkébb?

– Egyesületünk biztos lábakon áll,a szervezeti működési feltételeket megteremtettük, jogosultak vagyunk az SZJA 1 %-ra, és TAO pályázat benyújtására. Ha minél több 18-20 éves kecskeméti játékost be tudunk egyesületünkbe integrálni, akkor lehetnek komolyabb elképzelések is, mert egyébként a feltételek adottak. És ahogy fiatalodik a csapat, úgy egyre több esélyünk lesz arra is, hogy nagyobb álmokat szövögethessünk, és ne öregfiúk csapatként aposztrofáljanak bennünket.